Alt text
Impregneren, waarom eigenlijk?

In het doorgaans steeds wisselvalliger wordende Nederlandse klimaat stijgt de behoefte aan impregneerproducten. Impregneerproducten is hierbij de verzamelnaam voor producten die met een doel in een ander materiaal doordringen om dit waterdicht te maken.

Het waterdicht maken van gevels en muren heet eigenlijk niet impregneren, maar wordt hydrofoberen genoemd. De belangrijkste eigenschap is dat deze middelen de muur aan de buitenzijde waterafstotend maken, maar van binnenuit dampdoorlatend blijven. 
Hydrofobeermiddelen bestaan uit een werkstof en een transportstof. De transportstof zorgt voor de diepe indringing in de poriën van de ondergrond en de werkstof gaat vervolgens een chemische reactie aan met bestanddelen van de ondergrond. 
Doordat het hydrofobeermiddel diep in de poriën van de muur trekt, kan er geen vocht meer naar binnen, maar wordt er nog wel waterdamp afgevoerd naar buiten. Hiermee voorkomt u schimmels aan de binnenzijde van de woning. Doordat zich minder vocht in de muur bevindt zal ook de isolatiewaarde stijgen. 
Waar op Impregneeroutlet.nl gemakshalve gesproken wordt van impregneermiddelen, bedoelen we dus feitelijk hydrofobeermiddelen.

Over het algemeen dient het impregneren van de gevel een van de volgende doelstellingen:
 • Doorslag van vocht voorkomen.
 • De gevel waterafstotend maken.
 • Schimmelwerend; het remt de algengroei op de gevel.
 • Verbeterde isolatie door een droge muur.
 • Bescherming tegen zure regen.
 • Bescherming tegen graffiti.
 • Hydrofobeermiddelen hebben een brandvertragende werking.
 • Voorkomen van vorstschade.
 • Voorkomen van kalk, zout en roest uitbloeiingen.
 • Voorkomen van lelijke aanslag van zuren en uitbloeiingen op ondergelegen ramen.
Er bestaat een scala aan hydrofobeermiddelen van diverse soorten en merken. Het kiezen van het juiste produkt kan moeilijk lijken. Met een goed advies valt de keuze in de praktijk vaak wel mee. Via het menu op onze website maakt u eenvoudig een keuze voor het gewenste impregneermiddel. Daarnaast kunt u via de bestelhulp eenvoudig het juiste product selecteren.  
 
Is een geimpregneerde gevel duur?
Hoewel vaak wordt gedacht dat impregneren duur is, is dit feitelijk onjuist. Wanneer u zelf de aan de slag gaat, blijven de kosten relatief laag. Bij het uitbesteden komen er vanzelfsprekend extra kosten bij. Deze kunnen fors oplopen aangezien u niet alleen de vakman en voorrijkosten betaalt, maar ook de door de arbo opgelegde eisen aan werken op hoogte. In de praktijk blijkt zelf impregneren 50-80% goedkoper te zijn.  

Het zelf impregneren heeft als voordeel dat het veel voordeliger is en u zelf instaat voor de kwaliteit van het eindresultaat. U bespaart op de uren en voorrijkosten van het impregneerbedrijf.

Gevel impregneren - Benodigdheden en stappenplan

Benodigdheden
- Impregneermiddelen (bereken vooraf wat u nodig heeft en houdt een marge aan van 10-20% extra).
- Lage drukspuit (type onkruidspuit) voor de vloeistoffen, een blokkwast en langharige vachtroller met verfemmer voor de crèmes.
- Afdekmateriaal en plakband (let op: bij de impregneercrèmes is dit niet nodig)
- Oude kleding en/of handschoenen.
- Trap, ladder of steiger.

Stappenplan impregneervloeistoffen
 1. Zorg dat de gevel droog en schoon is. Dit kan door de gevel vooraf onder hoge druk af te spuiten. Voor ernstig verweerde gevels raden wij aan deze eerst te laten zandstralen.
 2. Wanneer het impregneermiddel niet op het straatwerk mag komen, leg dan afdekmateriaal op het straatwerk. Plak indien nodig de kozijnen en ramen af. 
 3. Zorg voor gepaste en beschermende kleding en draag handschoenen.
 4. Schud de vloeistoffen goed en open de verpakking.​​ Vul de drukspuit met impregneervloeistof.
 5. Stel de nozzle van de lans zo in dat de impregneer niet verneveld wordt, maar in een zachte, maar volle straal uitgespoten wordt.
 6. Begin onderaan de gevel met impregneren en werk in duidelijke blokken naar boven ervoor zorgend dat niets vergeten wordt. De vloeibare impregneermiddelen moeten hierbij onder lage druk aangebracht worden. Zorg ervoor dat de gevel zoveel mogelijk verzadigd raakt met de vloeistof. Dit kan inhouden dat u de ondergrond een keer extra moet inzetten.
 7. ​​Reinig het gereedschap en gemorste plekken zo snel mogelijk met een terpentine-oplossing.
 8. ​Laat de geimpregneerde muur 5 uur drogen.
 9. ​​​Gefeliciteerd; uw impregneeractie is geslaagd!

Stappenplan impregneercremes
 1. Zorg dat de gevel droog en schoon is. Dit kan door de gevel vooraf onder hoge druk af te spuiten. Voor ernstig verweerde gevels raden wij aan deze eerst te laten zandstralen.
 2. Wanneer het impregneermiddel niet op het straatwerk mag komen, leg dan afdekmateriaal op het straatwerk. 
 3. Zorg voor gepaste en beschermende kleding.
 4. Open de emmer en roer de inhoud goed door. Vul de verfemmer met impregneercreme. Volg hierbij de aanwijzingen van het technisch merkblad die bij het product op onze website weergegeven wordt.
 5. Begin onderaan de gevel met impregneren en werk in duidelijke blokken naar boven ervoor zorgend dat niets vergeten wordt.
 6. De crèmes dienen met vachtroller, kwast of airless spuit aangebracht te worden. Vaak volstaat het om het oppervlak één maal in te zetten. 
 7. ​​Reinig het gereedschap en gemorste plekken met een zeepsop.
 8. ​Laat het geimpregneerde vlak 30 minuten drogen. 
 9. ​​​Gefeliciteerd; uw impregneeractie is geslaagd!
 
 

Uitbesteden

Er bestaan in Nederland veel voegbedrijven die als koppelverkoop ook 
impregneerwerkzaamheden uitvoeren. De kosten van het impregneren alleen zijn leverbaar vanaf €6,50 per vierkante meter en dat is al snel twee keer zo duur als het zelf aanbrengen van impregneermiddel. 
Hoewel uitbesteden niet de goedkoopste oplossing is, is dit de gemakkelijkste keuze als u het impregneren ondanks de diverse online handleidingen en advies van Impregneeroutlet zelf niet ziet zitten. Vanuit ons netwerk adviseren wij u graag vrijblijvend over een specialist bij u in de buurt.  
 
Milieu
 
Impregneermiddelen zijn van oudsher milieuonvriendelijke middelen. Tegenwoordig zijn er echter ook milieuvriendelijke alternatieven voorhanden die qua levensduur nauwelijks onderdoen voor de milieu-onvriendelijke varianten. Het gaat hierbij om de impregneermiddelen op waterbasis. Deze zijn eveneens beschikbaar via onze webshop.

Wij adviseren u hierin graag.

Spouwisolatie en impregneren

Op het oog hebben deze twee zaken weinig met elkaar te maken. Spouwisolatie bevindt zich tussen binnen en buitenmuur; impregneermiddelen worden echter op de buitenmuur toegepast. Toch is er in veel gevallen een verband. 

Met name oudere huizen zijn soms gebouwd met een buitenmuur uit verblendstenen of strengpers baksteen; dit is een geperforeerde en veelal poreuze steen. Deze zijn slecht vorstbestendig en door de aanwezige spouwmuurisolatie kan het water uit de steen moeilijker verdampen. 

Het gevolg is dat er vorstschade optreedt. Dit is eenvoudig te herkennen maar moeilijk te verhelpen. De enige mogelijkheid om verdere schade te voorkomen is de ondergrond te impregneren. Vocht heeft op deze wijze geen toegang meer tot de steen. 

Als stelregel bij deze gevelstenen geldt reeds voor vele isolatiebedrijven: spouwisolatie, ja, maar alleen wanneer ook de gevel wordt geïmpregneerd.  

Beste keus van Impregneeroutlet

Foto Omschrijving Prijs
Funcosil FC 0.75L Funcosil FC impregneercreme - 40% werkzame stof! (0,75 liter)
Funcosil FC is een professioneel en hoogwaardig hydrofoberend impregneer- en grondeermiddel voor poreuze ondergronden. Het wordt daarom veelvuldig door particulieren en gevelspecialisten toegepast.
Klik hier voor meer informatie
39,95
Per stuk
Funcosil FC 12.5liter Funcosil FC impregneercreme - 40% werkzame stof! (12,5 Liter)
Funcosil FC is een professioneel en hoogwaardig hydrofoberend impregneer- en grondeercreme voor poreuze ondergronden. Funcosil FC van Remmers wordt veelvuldig door specialisten toegepast.
Klik hier voor meer informatie
319,95
Per stuk
Funcosil FC Funcosil FC impregneercreme - 40% werkzame stof! (5 liter)
Remmers Funcosil FC is een hoogwaardig professioneel hydrofoberend impregneermiddel voor poreuze ondergronden. Funcosil FC wordt door de langdurige werking ook vaak door particulieren gebruikt.
Klik hier voor meer informatie
140,50
Per stuk
Funcosil SNL New Funcosil SNL (10 liter)
Funcosil SNL is een populair hydrofoberend impregneermiddel voor baksteen, kalkzandsteen, minerale stuclagen, gasbeton etc. Een gewild produkt met een geteste werking van meer dan 10 jaar.
Klik hier voor meer informatie
84,95
Per stuk
Actie Funcosil SNL met rugspuit / Rückenspritze Funcosil SNL (30 liter)
Funcosil SNL is een veelgebruikt hydrofoberend gevel impregneermiddel met afpareleffect. Het wordt geproduceerd door het Duitse Remmers Bouwchemie en heeft de kenmerkende Duitse kwaliteit.
Klik hier voor meer informatie
249,95
Per stuk
Funcosil SNL 5L Funcosil SNL (5 liter)
Funcosil SNL is een populair hydrofoberend gevel impregneermiddel op silaan-/siloxaanbasis. De geteste werking van meer dan 10 jaar samen met de universele toepassing maken dit een gewild produkt.
Klik hier voor meer informatie
44,95
Per stuk