Tips van Impregneeroutlet: doehetzelf

Doe het zelf - Tips en tricks

Impregneren, waarom eigenlijk?

In het doorgaans steeds wisselvalliger wordende Nederlandse klimaat stijgt de behoefte aan impregneerproducten. Impregneerproducten is hierbij de verzamelnaam voor producten die met een doel in een ander materiaal doordringen om dit waterdicht te maken.

Het waterdicht maken van gevels en muren heet eigenlijk niet impregneren, maar wordt hydrofoberen genoemd. De belangrijkste eigenschap is dat deze middelen de muur aan de buitenzijde waterafstotend maken, maar van binnenuit dampdoorlatend blijven. 
Hydrofobeermiddelen bestaan uit een werkstof en een transportstof. De transportstof zorgt voor de diepe indringing in de poriën van de ondergrond en de werkstof gaat vervolgens een chemische reactie aan met bestanddelen van de ondergrond. 
Doordat het hydrofobeermiddel diep in de poriën van de muur trekt, kan er geen vocht meer naar binnen, maar wordt er nog wel waterdamp afgevoerd naar buiten. Hiermee voorkomt u schimmels aan de binnenzijde van de woning. Doordat zich minder vocht in de muur bevindt zal ook de isolatiewaarde stijgen. 
Waar op Impregneeroutlet.nl gemakshalve gesproken wordt van impregneermiddelen, bedoelen we dus feitelijk hydrofobeermiddelen.

Over het algemeen dient het impregneren van de gevel een van de volgende doelstellingen:
 • Doorslag van vocht voorkomen.
 • De gevel waterafstotend maken.
 • Schimmelwerend; het remt de algengroei op de gevel.
 • Verbeterde isolatie door een droge muur.
 • Bescherming tegen zure regen.
 • Bescherming tegen graffiti.
 • Hydrofobeermiddelen hebben een brandvertragende werking.
 • Voorkomen van vorstschade.
 • Voorkomen van kalk, zout en roest uitbloeiingen.
 • Voorkomen van lelijke aanslag van zuren en uitbloeiingen op ondergelegen ramen.
Er bestaat een scala aan hydrofobeermiddelen van diverse soorten en merken. Het kiezen van het juiste produkt kan moeilijk lijken. Met een goed advies valt de keuze in de praktijk vaak wel mee. Via het menu op onze website maakt u eenvoudig een keuze voor het gewenste impregneermiddel. Daarnaast kunt u via de bestelhulp eenvoudig het juiste product selecteren.  
 
Is een geimpregneerde gevel duur?
Hoewel vaak wordt gedacht dat impregneren duur is, is dit feitelijk onjuist. Wanneer u zelf de aan de slag gaat, blijven de kosten relatief laag. Bij het uitbesteden komen er vanzelfsprekend extra kosten bij. Deze kunnen fors oplopen aangezien u niet alleen de vakman en voorrijkosten betaalt, maar ook de door de arbo opgelegde eisen aan werken op hoogte. In de praktijk blijkt zelf impregneren 50-80% goedkoper te zijn.  

Het zelf impregneren heeft als voordeel dat het veel voordeliger is en u zelf instaat voor de kwaliteit van het eindresultaat. U bespaart op de uren en voorrijkosten van het impregneerbedrijf.

Gevel impregneren - Benodigdheden en stappenplan

Benodigdheden
- Impregneermiddelen (bereken vooraf wat u nodig heeft en houdt een marge aan van 10-20% extra).
- Lage drukspuit (type onkruidspuit) voor de vloeistoffen, een blokkwast en langharige vachtroller met verfemmer voor de crèmes.
- Afdekmateriaal en plakband (let op: bij de impregneercrèmes is dit niet nodig)
- Oude kleding en/of handschoenen.
- Trap, ladder of steiger.

Stappenplan impregneervloeistoffen
 1. Zorg dat de gevel droog en schoon is. Dit kan door de gevel vooraf onder hoge druk af te spuiten. Voor ernstig verweerde gevels raden wij aan deze eerst te laten zandstralen.
 2. Wanneer het impregneermiddel niet op het straatwerk mag komen, leg dan afdekmateriaal op het straatwerk. Plak indien nodig de kozijnen en ramen af. 
 3. Zorg voor gepaste en beschermende kleding en draag handschoenen.
 4. Schud de vloeistoffen goed en open de verpakking.​​ Vul de drukspuit met impregneervloeistof.
 5. Stel de nozzle van de lans zo in dat de impregneer niet verneveld wordt, maar in een zachte, maar volle straal uitgespoten wordt.
 6. Begin onderaan de gevel met impregneren en werk in duidelijke blokken naar boven ervoor zorgend dat niets vergeten wordt. De vloeibare impregneermiddelen moeten hierbij onder lage druk aangebracht worden. Zorg ervoor dat de gevel zoveel mogelijk verzadigd raakt met de vloeistof. Dit kan inhouden dat u de ondergrond een keer extra moet inzetten.
 7. ​​Reinig het gereedschap en gemorste plekken zo snel mogelijk met een terpentine-oplossing.
 8. ​Laat de geimpregneerde muur 5 uur drogen.
 9. ​​​Gefeliciteerd; uw impregneeractie is geslaagd!

Stappenplan impregneercremes
 1. Zorg dat de gevel droog en schoon is. Dit kan door de gevel vooraf onder hoge druk af te spuiten. Voor ernstig verweerde gevels raden wij aan deze eerst te laten zandstralen.
 2. Wanneer het impregneermiddel niet op het straatwerk mag komen, leg dan afdekmateriaal op het straatwerk. 
 3. Zorg voor gepaste en beschermende kleding.
 4. Open de emmer en roer de inhoud goed door. Vul de verfemmer met impregneercreme. Volg hierbij de aanwijzingen van het technisch merkblad die bij het product op onze website weergegeven wordt.
 5. Begin onderaan de gevel met impregneren en werk in duidelijke blokken naar boven ervoor zorgend dat niets vergeten wordt.
 6. De crèmes dienen met vachtroller, kwast of airless spuit aangebracht te worden. Vaak volstaat het om het oppervlak één maal in te zetten. 
 7. ​​Reinig het gereedschap en gemorste plekken met een zeepsop.
 8. ​Laat het geimpregneerde vlak 30 minuten drogen. 
 9. ​​​Gefeliciteerd; uw impregneeractie is geslaagd!

Meer tips en stappenplannen voor het zelf aanpakken van uw vochtproblemen vindt u in Droog en Dicht.